PESKIRANJE OSETLJIVIH POVRŠINA

Za velika postrojenja, fabrike, industrijske objekte… od velike je važnosti je da mašine, oprema, metalne konstrukcije, cevi, rezervoari i drugi elementi budu zaštićeni od pojave korozije. Prva linija odbrane jeste farbanje, međutim, da bi ovaj proces bio efikasan i dugotrajan, neophodna je kvalitetna priprema površine. Prvi u Srbiji, „Jadran“ je ovladao ekološki odgovornom tehnologijom peskiranja. Investirali smo u mašinu za pripremu površine poslednje generacije Sponge Jet i počeli da uz tradicionalne materijale (kvarcni pesak, metalne čestice…) koristimo čestice sunđera kao abraziv. Rezultat je: visok stepen čišćenja, bez oslobađanja prašine u vazduh.

Peskiranje sunđerom osim što obezbeđuje vrhunsku zaštitu i čuva čovekovu okolinu takođe i:

štedi vreme
povećava životni vek premaza
štiti osetljive površine
smanjuje potrošnju vode
smanjuje ukupne troškove projekta

Peskiranje bez prašine

Sponge Jet je mašina za peskiranje američkog proizvođača koja osim što koristi sunđer kao abrazivno sredstvo, u sebi ima posebnu jedinicu za skladištenje iskorišćenog materijala. Na taj način se abraziv može reciklirati i ponovo koristiti. Istovremeno, ova tehnologija redukuje prašinu čak i do 98 odsto! Evo kako taj proces izgleda u praksi:

Mašina pod pritiskom izbacuje na površinu jednu od dvadesetak vrsta kompozitnog sunđerastog abraziva. Centralizovana kontrolna tabla omogućava podešavanje pritiska i brzinu nanosa medijuma. Čestice sunđera se pri udaru na površinu šire i na taj način bruse delove zahvaćene korozijom. Takođe, ćelije sunđera istovremeno stvaraju vakuum. Na taj način sva prašina, ali i ostaci boje, metala (olova, azbesta…), ulja ili drugi elemenati koji zagađuju okolinu ostaju „zarobljeni“, odnosno ne oslobađaju se u atmosferu. Dakle, peskiranje sunđerom obezbeđuje efikasno čišćenje koje ne zagađuje okolinu i koje štedi novac klijentima!

Primena u svim granama industrije

Naša oprema ima izuzetno široku primenu. Sa jedne strane, može se koristiti za agresivno peskiranje u postrojenjima i fabrikama svih grana industrije, zatim za održavanje objekata, u prostorijama sa osetljivom opremom, ali je takođe veoma pogodna za fina peskiranja površina koje su veoma osetljive na oštećenja, kao što su:

Zlato
Mesing
Bakar
Lim i drugi metali
Mermer
Kamen
Zidane podloge

Peskiranje sunđerom idealno je za restauraciju i čišćenje istorijskih objekata koji spadaju u kulturna dobra, zatim hramova, stadiona…. može se koristiti svuda gde je neophodno precizno čišćenje i gde bi korišćenje klasičnih abrazivnih sredstava potencijalno trajno oštetilo površinu. Osim toga, sistem peskiranja bez prašine otvara mogućnost da objekti u kojima se koristi Sponge Jet mogu istovremeno biti otvoreni za posetioce.

Važno je takođe napomenuti da se peskiranje sunđerom može koristiti i za uklanjanje grafita za betonskih površina, zatim za uklanjanje posledica požara na drvenim površinama ili čišćenje naslaga nastalih zagađenjima iz okoline.

Čuveni američki Kapitol, dom senata u Vašingtonu, zatim zgrade „Pet satelita“ u Meksiku, na desetine crkvi širom Evrope i SAD, brojni istorijski objekti na šest kontinenata, samo su neke od lokacija na kojima je korišćena Sponge Jet tehnologija zahvaljujući kojoj je tim građevinama vraćena stara slava. Za više informacija možete kontaktirati naše inženjere na mail kontakt@peskiranje.rs ili putem telefona 062 492 451.

Galerija

KONTAKT

062 492 451
kontakt@peskiranje.rs
Vodovodska 158, 11000 Beograd